Ce este si cum a inceput Black Friday

de BlackFriday.ro pe 01-11-2014 in Black Friday Blog

Expresia "Black Friday" a aparut in anii ’60, in Philadelphia, pentru a reda nebunia din trafic resimitita de americani in prima vineri dupa Ziua Recunostintei (sarbatorita in SUA in ultima zi de joi a lunii noiembrie).

Dar sarbatorile inseamna si bucurie si profit, asa ca retailerii americani au asociat sintagma "Black Friday" cu expresia "to be in the black", care, in traducere libera, inseamna "a fi pe plus". Si asta pentru ca, pe la inceputurile contabilitatii, "plusul" se evidentia cu cerneala neagra, in timp ce minusul, cu cerneala rosie ("to be in the red"). Iar profitul retailerilor americani in aceasta zi de vineri este, s-ar putea spune, coplesitor.

Black Friday este o zi a superlativelor, din toate punctele de vedere. Cea mai aglomerata zi din an, cu cele mai multe si mari reduceri si, bineinteles, cu cele mai multe vanzari, acestea fiind favorizate si de faptul ca majoritatea angajatilor au zi libera. Black Friday a devenit astfel cea mai asteptata zi a anului, de catre toata lumea.

In America, retailerii isi deschid portile dis-de-dimineata, din ce in ce mai devreme de la an la an. Anul trecut, de exemplu, a fost o adevarata competitie intre comerciantii americani, multi dintre ei afisand mult asteptatul "open" la 4 a.m. sau chiar inainte. Iar competitia se anunta din ce in ce mai acerba odata cu anuntul facut de Walmart care va lansa "vinerea reducerilor" in seara de joi, de Ziua Recunostintei.

Scrie Un Comentariu