Ce este Black Friday?

Ce este Black Friday? De la americani vine raspunsul.

Mai precis: termenul de Black Friday, sau Vinerea Neagra conform limbii romane, este asociat unei zile de la finalul lunii noiembrie in care magazinele scot la vanzare produse cu preturi mult scazute fata de restul anului. Acest prilej atrage, in replica, un val nemasurat de cumparatori, care aproape ca golesc rafturile unde se gasesc produsele cele mai atractive.

Ati crede ca este o strategie eronata a magazinelor, care aproape raman fara stocuri prin aceasta vanzare necontrolata, la niste preturi sub valoarea produselor. Nu v-ati insela, dar Black Friday nu se rezuma doar la aceasta zi, ci are efecte pe un termen mai indelungat. Principalul castig al magazinelor nu il reprezinta cel financiar, ci capitalul de imagine prin care il castiga in ochii cumparatorilor.

Asadar, ce este Black Friday?

Este un sondaj de popularitate care se face intr-o singura zi. Reprezinta un prilej unic pentru magazine sa anunte din timp reduceri masive de preturi. Cu cat reducerile sunt mai atractive, cu atat mai cunoscut devine magazinul. Iar popularitatea acestuia se va reflecta in vanzarile din Vinerea Neagra. Capitalul de imagine este copia fidela a ierarhiei incasarilor din aceasta zi.

Si totusi, ce este Black Friday?

De unde a luat nastere acest fenomen? Ati rade, probabil, dar in Statele Unite (caci acolo a fost creat conceptul) acest termen a fost folosit prima data pentru a descrie traficul catastrofal din ziua de vineri care urma sarbatorii de Thanksgiving Day (Ziua Recunostintei). In cadrul Thanksgiving Day, familiile se strang in jurul unei mese festive, iar a doua zi traficul este sufocat din cauza ca toata lumea incearca sa ajunga iar acasa.

“Responsabili” cu acest nume sunt politistii din orasul american Philadelphia, care, incepand de acum vreo 6 decenii, au ajuns sa blesteme practic ghinionul pe care il aveau in trafic. Intamplator, in Statele Unite, imediat dupa Ziua Recunostintei se da startul sezonului de cumparaturi pentru Craciun. Implicit, magazinele incepeau din acea zi de vineri sa scada pretul la produse.

Incepand de acum trei decenii, termenul de Black Friday si reducerile de Craciun au inceput sa fie asociate tot mai mult si asa le-a ramas numele pana in ziua de azi. Popularitatea de care s-a bucurat acest fenomen in Statele Unite i-a determinat si pe retailerii din alte tari sa “importe” Vinerea Neagra la ei in “ograda”. Asa s-a intamplat si in Romania, unde Black Friday se tine incepand din 2011. Black Friday in Romania incepe in mod oficial in ultima vineri din noiembrie, dar multe magazine vor da tonul la reduceri cu o saptamana inainte.