Cum să eviți păcălelile de Black Friday?

În timpul reducerilor de Black Friday, mai ales în cazul magazinelor care oferă promoții doar pe parcursul unei singure zile și au stocuri limitate, se poate întâmpla să ne lăsăm furați de aparențele frumoase și să cumpărăm produse care nu sunt chiar ce prezintă. Tot în cadrul păcălelilor de Black Friday putem încadra și cumpărăturile impulsive, deoarece, la finalul zilei, ne putem da seama că am cumpărat mai mult decât ne permiteam și nu doar atât, dar și că nici nu aveam nevoie de unele dintre produsele pe care le-am achiziționat.

Pentru a evita păcăleala cumpărăturilor de impuls, dar și pe cea a produselor slab calitative sau cu reduceri false, ne putem pregăti destul de ușor înainte de începerea sezonului de promoții.

Sfaturi pentru a evita păcălelile de Black Friday

Desigur, cele mai importante etape pe care trebuie să le bifezi înainte de Black Friday sunt stabilirea bugetului și întocmirea listei de cumpărături. Cu acestea două la dispoziție, poți face față mult mai ușor provocărilor pe care le aduce acest eveniment și te poți asigura că vei lua deciziile potrivite pentru tine și pentru buzunarul tău.

Documentează-te în avans despre produse

Dacă ți-ai stabilit lista de cumpărături, atunci e timpul să faci o cercetare minuțioasă a fiecărui produs pe care îl dorești. Vezi ce caracteristici sunt cele mai importante și care sunt prețurile lor obișnuite. În acest mod, vei putea face o comparație între reducerile afișate și realitate, reușind să identifici mult mai ușor ofertele adevărate.

Evită magazinele mici, de la colț de stradă

În cazul în care nu cunoști comercianții și nu ai mai avut nicio legătură cu ei, de Black Friday ar trebui să te orientezi mai mult spre magazine cunoscute, de încredere, pentru a reduce riscul de a cădea în capcana păcălelilor. Nu zicem că acești comercianți trebuie ignorați, doar că cea mai sigură metodă ar fi să cumperi de la magazine ce oferă servicii de încredere și au politici de retur clare.

Atenție la reducerile care sunt prea bune pentru a fi adevărate

În categoria păcălelilor de Black Friday încadrăm și reducerile care par prea bune pentru a fi adevărate. Într-adevăr, sunt comercianți care poate își permit să lase foarte mult din prețuri și să ofere reduceri impresionante, însă prețurile incredibil de scăzute la produse de marcă ar trebui să îți ridice un semn de întrebare. Aici e importantă și reputația magazinului. Dacă știi că magazinul este de încredere, ai avut o experiență bună cu el și știi că își permite să ofere acest tip de reduceri, atunci este destul de probabil ca oferta să fie reală și să nu aibă părți ascunse.

Verifică calitatea produselor

Prețul mic nu ar trebui să fie singurul tău factor decizional. Ar trebui să te asiguri că produsele sunt de calitate și că vor corespunde așteptărilor tale. Poți face acest lucru prin citirea cu atenție a specificațiilor tehnice, dar și prin citirea recenziilor de la clienți care au cumpărat deja produsul respectiv și îți pot oferi o părere reală.

Nu lua decizii impulsive

Prin faptul că reducerile sau stocurile sunt limitate, se creează o stare de urgență, care te poate face să iei decizii impulsive și să cumperi produse de a căror calitate nu ești sigur sau de care nu ai nevoie cu adevărat. Înainte de a face o achiziție, cântărește bine decizia și vezi dacă merită.

Păstrează documentele de achiziționare

După ce îți faci cumpărăturile de Black Friday, ar trebui neapărat să păstrezi toate documentele de achiziție, cum ar fi confirmările de plată, bonurile fiscale sau facturile. Acestea îți vor fi de ajutor în cazul în care întâmpini probleme cu livrarea produselor, ceea ce se întâmplă destul de des în această perioadă, sau în cazul în care produsul nu corespunde așteptărilor tale și iei decizia să faci retur.

Dacă ești pregătit și te informezi așa cum trebuie, Black Friday îți poate fi cel mai bun prieten pentru a economisi. În ultimii ani, procentul păcălelilor, mai ales cele referitoare la valoarea reducerilor, a scăzut destul de mult, în special datorită intervenției și sancțiunilor date de ANPC. Acum poți cumpăra cu încredere, mai ales dacă te documentezi în prealabil și urmezi un plan care să te ajute să rămâi concentrat la lucrurile care contează.