Black Friday este un eveniment de cumpărături care a devenit tradiție în mai multe țări, fiind introdus și în România în anul 2010. Provenit din Statele Unite ale Americii, acest eveniment avea rolul de a marca începutul sezonului cumpărăturilor de iarnă. Cum? Comercianții care voiau să facă loc la raft produselor noi ofereau reduceri mari pentru stocurile vechi, astfel încât să poată scăpa de ele, dar să iasă și pe profit.
Pe continentul american, Black Friday este sărbătorit într-o singură zi, mai exact în prima vineri de după Ziua Recunoștinței. Inițial, Black Friday România a început în același stil, însă acum vedem că magazinele încep campania mult mai devreme, iar la unii comercianți reducerile țin chiar și câteva săptămâni.
Sfaturi despre cum să îți gestionezi bugetul de Black Friday
Deși Black Friday este o oportunitate excelentă pentru a economisi, trebuie să ai grijă la cum decizi să îți gestionezi bugetul de cumpărături, deoarece acum se întâmplă să cazi și în capcana cumpărăturilor impulsive, care îți pot face mai mult rău decât bine.
Stabilește un buget clar și realist
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci înainte de Black Friday este să îți stabilești un buget realist, de care știi că te poți ține. Fă un calcul, vezi care este suma totală pe care ești dispus să o pui la bătaie de Black Friday, iar apoi notează undeva, pentru a trece la pasul următor.
Împarte bugetul pe categorii
După ce ai stabilit care va fi bugetul de cumpărături pentru Black Friday, a venit timpul să îți faci și o listă cu produsele pe care vrei să le achiziționezi. După ce e gata lista, prioritizează produsele și împarte bugetul stabilit pe categorii. Acest pas te va ajuta să te concentrezi mai mult pe achizițiile cele mai importante și să te abții de la cheltuielile excesive.
Caută produsele și compară prețurile
Acum că ai lista de cumpărături și bugetul stabilit, e timpul să faci o mică cercetare pentru produsele de care ești interesat. Caută fiecare produs la mai multe magazine și pune în dreptul lui link-ul care te duce în pagina de produs, alături de preț. În ziua în care se va da startul reducerilor, vei ști unde să te uiți și ce oferte să urmărești.
Fii selectiv cu produsele
Poate bugetul tău e ceva mai extins și îți rămân bani și pentru produse care nu erau pe listă. Totuși, asta nu înseamnă că ar trebui să cumperi orice îți pică în mână. Fii selectiv cu produsele pe care le achiziționezi și concentrează-te pe lucrurile de care chiar ai nevoie.
Evită să acumulezi prea multe datorii
Primul pas a fost să îți stabilești un buget de cumpărături de la care nu ar trebui să te abați prea mult. Cu toate acestea, se poate întâmpla să nu fi plănuit totul chiar așa de bine și să apară o cheltuială neașteptată. Analizează bine dacă se merită să acumulezi datorii pentru cheltuiala respectivă și gândește-te la capacitatea ta de a o plăti.
Notează cheltuielile în timp real
După ce ai făcut prima achiziție, începe să notezi fiecare cheltuială pe lista de cumpărături, așa încât să păstrezi o evidență a acestora. Notițele te vor ajuta să urmărești limita bugetului și să te oprești când ai ajuns la ea.
Nu lăsa presiunea timpului să te influențeze
În cazul magazinelor în care reducerile țin o singură zi, se justifică cumva această presiune, însă tot nu ar trebui să iei decizii pripite. Dacă ți-ai făcut din timp lista de cumpărături și ai căutat produsele la mai multe magazine, atunci îți va fi ușor acum să compari fiecare ofertă și să o alegi pe cea mai bună. Nu uita că la unele magazine reducerile țin de la câteva zile și până la câteva săptămâni, ceea ce înseamnă că nu ai de ce să te grăbești.
Cu ajutorul sfaturilor de mai sus, vei reuși să îți gestionezi bugetul de Black Friday cât mai bine, ceea ce îți va permite să te bucuri la maxim de reducerile și promoțiile din această perioadă. Gândește-te bine înainte de a face fiecare achiziție și asigură-te că este într-adevăr ceea ce îți trebuie. Cu un plan bine pus la punct, Black Friday se va transforma în cea mai bună modalitate de economisire.