Black Friday – cel mai așteptat evenimente de reduceri din an

Nu e o surpriză pentru nimeni faptul că Black Friday este cel mai așteptat eveniment de reduceri din tot anul. Și pe bună dreptate…Cu procente de discount ce depășesc în unele cazuri chiar și 90%, cum poți să nu aștepți cu nerăbdare ocazia de a-ți cumpăra produsele preferate sau dorite la cele mai bune prețuri din an?

Cum a apărut Black Friday în România?

Prima ediția a evenimentului de Black Friday a avut loc în anul 2011 și a fost organizată de trei dintre cei mai mari retaileri online la momentul respectiv. De atunci, Black Friday a început să fie preluat de cât mai mulți comercianți online, ceea ce a dus la o vizibilitate foarte mare a campaniei. 

Dacă în anul 2012 puțin peste un sfert dintre români auziseră de Black Friday, un studiu realizat de Kantar România în 2021 ne arată cum 90% dintre cei chestionați au declarat că știu despre eveniment și peste 40% că au în plan să cumpere ceva cu această ocazie.

Când are loc Black Friday România?

Deși sărbătoarea a fost împrumutată de pe continentul american, acolo unde Black Friday are loc întotdeauna în vinerea de după Ziua Recunoștinței, de obicei ultima vineri din lună, istoricul ultimilor ani ne arată că la noi în țară ziua cu cele mai mari reduceri din an se plasează undeva pe la mijlocul lunii noiembrie. 

Totodată, fiecare comerciant are libertatea de a alege când vrea să desfășoare această campanie de reduceri, motiv pentru care Black Friday România se poate concentra doar pe o singură zi în cazul unor magazine sau poate avea o durată de câteva săptămâni.

Care sunt cele mai cumpărate produse de Black Friday?

Dacă la primele ediții ale reducerilor de Black Friday întreaga campanie se concentra pe produse electronice, care normal că erau și cele mai vândute de la momentul respectiv, acum vedem cum preferințele consumatorilor se schimbă de la an la an. Totuși, în topul celor mai vândute produse de Black Friday rămân câteva categorii constante:

  • smartphone-uri şi smartwatch-uri;
  • televizoare şi sisteme audio;
  • produse pentru casă şi îngrijirea locuinței;
  • electrocasnice mici;
  • produse din categoria de fashion;
  • produse de îngrijire personală;
  • băuturi alcoolice şi cafea;
  • jucării și articole pentru copii;
  • electrocasnice mari.

Se merită să aștepți Black Friday pentru cumpărături?

Dacă nu ai ceva urgent de cumpărat, atunci cu siguranță merită să aștepți reducerile de Black Friday. Îți recomandăm să urmărești lista cu magazine participante și să monitorizezi din timp produsele care te interesează, așa încât de Black Friday să faci cea mai bună alegere.