Cum eviți cumpărăturile impulsive de Black Friday?

Tradiția reducerilor de Black Friday a depășit deja 10 ani în România, iar cu fiecare an care trece consumatorii sunt din ce în ce mai entuziasmați de această oportunitate pe care o au pentru a profita de oferte și a economisi într-un mare stil. 

Pe lângă toate părțile bune pe care le are sărbătoarea reducerilor cea mai cunoscută și așteptată din an, sunt și câteva aspecte negative, principalul fiind cumpărăturile impulsive. Dar nu te îngrijora, suntem aici pentru a te ajuta să eviți capcanele cu care vine entuziasmul de Black Friday și să faci cumpărături informate și înțelepte.

De ce este Black Friday atât de atractiv?

Înainte de a trece la sfaturile referitoare la cum poți evita cumpărăturile impulsive de Black Friday, ar fi bine să înțelegi și care sunt motivele pentru care acest eveniment este atât de atractiv în ochii consumatorilor din întreaga lume.

Principalele motive pentru care Black Friday este un eveniment atât de apreciat ar fi următoarele:

  • reducerile impresionante – normal că pe primul loc în ceea ce privește atractivitatea campaniei vor fi reducerile impresionante pe care le aduce, fiecare dintre noi așteptând cu nerăbdare să vedem discount-urile atât de tentante, ce pot ajunge chiar și la 80-90%;
  • adrenalina cumpărăturilor – de câte ori te-ai simțit satisfăcut sau ți-ai schimbat starea într-un mod pozitiv după plasarea unei comenzi sau achiziționarea unui produs direct din magazin? Cu atât mai atractiv devine procesul de cumpărături atunci când trebuie să cauți ofertele și să prinzi produsele la prețuri mici cât încă mai sunt în stoc;
  • e aproape de sărbătorile de iarnă – fiind aproape de luna decembrie, în care toată lumea caută cadouri pentru sărbători, Black Friday vine la timp pentru cei care vor să le ofere celor dragi surprize deosebite, dar și să economisească în același timp.

Sfaturi pentru a evita cumpărăturile impulsive de Black Friday

Cu puțin efort, poți evita capcana cumpărăturilor impulsive de Black Friday și te poți bucura de achiziții fără să îți depășești bugetul.

  1. Pregătește lista de cumpărături

Într-un articol anterior am vorbit despre cum îți poți pregăti cel mai bine lista de cumpărături, așa încât să profiți la maxim de reduceri și să nu faci achiziții necugetate. Pentru o pregătire cât mai bună a acesteia este necesar să îți stabilești un buget clar, să îți prioritizezi achizițiile, să cauți ofertele în avans și să compari prețurile de la mai multe magazine, așa încât ziua cea mare să te găsească pregătit și cu temele făcute.

  1. Evită cumpărăturile sub presiune

Știm că de Black Friday unele oferte sunt disponibile doar pe o perioadă limitată de timp sau în cantități limitate, iar asta pune presiune pe decizia de cumpărare. Totuși, dacă ai lista de cumpărături în față și ți-ai prioritizat bine produsele, atunci poți fi liniștit. Știi exact dacă ai nevoie de produsul respectiv și dacă se găsește la o ofertă bună.

  1. Nu cumpăra un produs doar pentru că este la reducere

Da, ofertele de Black Friday pot părea atractive și de neratat. Însă, înainte de a face o achiziție, gândește-te dacă ai neapărat nevoie de produsul respectiv. Tentația de a cumpăra doar pentru că oferta este prea bună pentru a nu profita de ea este destul de mare, dar trebuie evitată, pentru a nu te trezi la final că te-ai ales cu produse de care nu ai nevoie.

  1. Consultă un prieten sau membru al familiei

Dacă nu ești sigur în privința achizițiilor, cel mai bine este să vorbești cu un prieten sau cu un membru al familiei, care îți poate oferi o părere obiectivă și te poate ajuta să rămâi concentrat pe obiectivele tale, fără să te lași condus de impulsul de moment.

  1. Verifică politicile de returnare

Înainte de a face o achiziție este bine să verifici politica de returnare a magazinului. Așa vei fi acoperit în cazul în care vrei să te răzgândești, iar dacă nu e posibil să faci retur, te vei gândi de două ori înainte să cumperi.

  1. Monitorizează cheltuielile

Trece fiecare cheltuială acolo unde ți-ai stabilit bugetul și urmărește să nu depășești limita, pentru a nu descoperi la final că ai cumpărat mai mult decât ți-ai propus.

Dacă reușești să rămâi concentrat și să eviți cumpărăturile impulsive, Black Friday se va transforma în cea mai bună oportunitate de a economisi. Cu sfaturile de mai sus în minte, te vei putea bucura așa cum trebuie de reduceri, fără grija depășirii bugetului.