Merită să aștepți Black Friday pentru cumpărături?

Eveniment ce marchează începutul sezonului de cumpărături de Crăciun la nivel internațional, Black Friday România este organizat ceva mai devreme decât varianta internațională a campaniei, astfel încât curierii să poată face față comenzilor și să nu fie probleme din cauza liberelor pe care le avem la final de noiembrie, început de decembrie.

Se merită să aștepți Black Friday pentru reduceri? Ei bine, ultimii ani au tras un semnal de alarmă asupra practicilor comerciale incorecte, care au făcut consumatorii să nu mai aibă încredere în acest eveniment, iar astăzi lucrurile sunt mult mai transparente, cu reduceri reale și oferte de nerefuzat.

Argumente PRO Black Friday

Cu o popularitate deosebită atât național, cât și internațional, Black Friday și-a câștigat statutul de cel mai așteptat eveniment de reduceri din an, iar argumentele în favoarea lui sunt numeroase:

  • reduceri semnificative – Black Friday este recunoscut pentru ofertele sale foarte bune, cu reduceri ce pot ajunge chiar și la 70-80% din prețul inițial al produselor;
  • oferte diverse – în ultimii ani, tot mai multe magazine fizice sau online au început să ia parte la Black Friday, astfel că și oferta de produse pe care le poți găsi la reducere este una mult mai variată, indiferent că vorbim de produse pentru casă sau chiar materiale de construcții;
  • oportunitatea de a cumpăra produse de calitate – experiența ultimelor ediții de Black Friday ne-a arătat că și produsele premium sau de marcă pot avea reduceri semnificative de Black Friday, ceea ce reprezintă o oportunitate extraordinară de a cumpăra produse de calitate superioară la un preț mult mai accesibil;
  • planificarea cadourilor pentru sărbătorile de iarnă – fiind organizat în luna noiembrie, Black Friday îți oferă o oportunitate excelentă de a planifica din timp și de a cumpăra cadourile pentru Moș Nicolae, Crăciun sau Anul Nou. Astfel, nu doar că vei reuși să economisești, dar vei scăpa și de febra cadourilor care apare cu câteva zile înainte de sărbători.

Argumente CONTRA Black Friday

Pentru că este de datoria noastră să te ajutăm să faci alegeri corecte și informate, îți vom prezenta și câteva dezavantaje cu care vine acest eveniment de reduceri:

  • reduceri artificiale – deși în ultimii ani au fost sancțiuni usturătoare pentru magazinele care au practicat reduceri false, există o portiță și în acest sens – creșterea prețurilor cu 30 zile înainte de Black Friday, pentru a oferi apoi reduceri așa zis “masive”, ce aduc produsul la prețul inițial;
  • stocuri limitate – reducerile din această perioadă vin și cu dezavantajul stocurilor limitate, deoarece toată lumea se înghesuie să cumpere;
  • cumpărături impulsive – toată agitația și ofertele irezistibile te pot face să cumperi produse de care poate că nu aveai neapărat nevoie;
  • agitație și stres – se poate întâmpla ca magazinele online să se confrunte cu probleme tehnice din cauza traficului intens, ca să nu mai zicem de magazinele fizice, care pot fi extrem de aglomerate în această perioadă.

Cum să te pregătești pentru Black Friday dacă vrei să obții ce e mai bun?

Cu o strategie clară, Black Friday îți poate aduce o serie de avantaje care să îți bucure atât sufletul, cât și buzunarul. Tot ce trebuie să faci este să urmezi câțiva pași simpli, care te vor asigura că vei profita la maxim de ceea ce îți poate oferi aceast eveniment de reduceri.

Informează-te înainte de Black Friday

Cercetarea sau documentarea este cel mai important aspect de care trebuie să ții cont în cazul în care îți dorești să profiți la maxim de ceea ce îți poate oferi Black Friday. Documentează-te în avans despre produsele pe care vrei să le achiziționezi, preferabil cu o lună – două luni înainte de eveniment. Urmărește periodic evoluția prețurilor și compară ofertele de la diverse magazine.

Stabilește un buget pentru Black Friday

Decide dinainte cât ești dispus să aloci pentru cumpărăturile de Black Friday și încearcă să nu te abați de la acest buget, asigurându-te astfel că nu vei rămâne descoperit în privința banilor după încheierea evenimentului.

Evită cumpărăturile impulsive de Black Friday

Ofertele tentante îți pot fura ochii, dar întreabă-te dacă ai nevoie cu adevărat de acel produs sau dacă ești influențat de promoțiile care par irezistibile.

În final, ceea ce trebuie să reții este că informarea reprezintă arma cea mai puternică cu care poți face față reducerilor de Black Friday. Există multe categorii de produse pentru care merită să aștepți acest eveniment, cum ar fi electrocasnicele sau telefoanele, iar dacă te-ai informat și ți-ai planificat bugetul așa cum trebuie, vei reuși să transformi Black Friday într-o metodă excelentă de a economisi.