Black Friday – între mit și adevăr

Black Friday, cea mai cunoscută perioadă de reduceri din an, vine și cu multe zvonuri și plângeri legate de nemulțumiri ale unor consumatori, care spun că întregul eveniment este o minciună promovată de comercianți pentru a-i păcăli să cumpere mai mult decât în restul anului. Totuși, lucrurile nu stau chiar așa, iar milioanele de produse vândute în această perioadă demonstrează că Black Friday reprezintă o oportunitate foarte bună pentru cei care doresc să economisească.

Când este Black Friday România?

În acest an, data oficială la care va avea loc campania de reduceri Black Friday la cei mai mari comercianți online este 11 noiembrie 2022. Deoarece fiecare magazin poate decide când își va organiza campania de reduceri, te poți aștepta să găsești oferte bune încă de la începutul lunii, care pot avea o durată de câteva săptămâni.

Care sunt cele mai populare mituri despre Black Friday și cât adevăr este în ele?

Fiind o campanie atât de cunoscută, era imposibil ca Black Friday să nu stârnească și reacții negative din partea anumitor consumatori. În cele ce urmează îți prezentăm câteva dintre cele mai răspândite mituri cu privire la Black Friday.

Comercianții măresc prețurile înainte de Black Friday

De cele mai multe ori, cei care refuză să cumpere ceva în perioada de Black Friday îi acuză pe comercianți că măresc intenționat prețurile cu câteva zile sau săptămâni înainte de eveniment, pentru a se lăuda mai apoi cu reducerile pe care le oferă.

În primul rând, trebuie să înțelegem că cele mai mari reduceri se găsesc la produse care ori sunt pe final de sezon, ori urmează să fie reduse natural, din cauză că vor fi lansate variante noi – la aceste categorii de produse găsești reduceri de peste 50%. Celelalte categorii de produse vor beneficia și ele de reduceri, doar că nu vor fi la fel de mari.

Un alt aspect pe care îl putem lua în considerare legat de acest mit este că anul trecut ANPC a înființat o comisie specială pentru Black Friday România, care se ocupă de monitorizarea ofertelor și, implicit, a reducerilor, care trebuie să respecte normele legale cu privire la practicile comerciale. Magazinele online care nu au respectat aceste reguli au primit amenzi destul de mari, motiv pentru care comercianții vor fi mult mai atenți la acest aspect acum.

Trebuie să te trezești cu noaptea în cap ca să prinzi reducerile de Black Friday

Într-adevăr, în cazul magazinelor care desfășoară campania de reduceri pe parcursul unei singure zile, cel mai bine este să vezi de dimineață care sunt ofertele și să comanzi, pentru a te asigura că nu se epuizează stocul în câteva ore. Totuși, mulți comercianți aleg să extindă durata reducerilor pe tot parcursul weekendului sau chiar de-a lungul a mai multe săptămâni, ceea ce îți oferă destul timp pentru a te documenta și a comanda ceea ce îți dorești.

Cele de mai sus sunt două dintre miturile cel mai des invocate în perioada reducerilor, dar vedem cum informațiile prezentate ne arată că lucrurile nu stau chiar așa. Black Friday rămâne totuși cel mai important și apreciat eveniment de reduceri din an și se merită cu siguranță să profiți de ocazie pentru a economisi.